Haku

Pohjoiskarjalaisille pk-yrityksille väylä vientiin nyt auki!

12.9.2018

Tarjolla on konkretiaa, valmennusta, verkostoja sekä myynninedistämismatkoja tuotannollisille ja kasvuhaluisille yrityksille – suuntana Venäjä, Ruotsi ja Saksa

Pohjoiskarjalaiset tuotannolliset pk-yritykset – nyt on käsillä todellinen momentum – loistava mahdollisuus lähteä tavoittelemaan kasvua ja uusia markkinoita viennistä. Joensuun Tiedepuiston ExportGrowth-hanke kutsuu mukaan maakunnan tuotannollisia yrityksiä tähtäimenä Venäjän, Ruotsin ja Saksan muhkeat markkinat.

Juuri nyt maailmanmarkkinat vetävät ja suomalaiselle osaamiselle ja laadulle on kysyntää. Pohjoiskarjalaisten tuotannollisten pk-yritysten kansainvälistymistä avittamaan startannut EAKR-rahoitteinen ExportGrowth-hanke tarjoaa konkreettista apua yhtä lailla vientiä suunnitteleville kuin jo vientiä aloittaneillekin yrityksille.

- Monille maakunnan tuotannollisille yrityksille kannattava vientitoiminta on ainoa tapa kasvaa tilanteessa, jossa kotimaan markkinat ovat käyneet liian ahtaiksi. Viennin edistämiseksi on monissa yrityksissä jo toki tehty paljon, mutta edelleen moni vielä empii. Konkretian ja tiedon tarve on suuri, siksi olemme nyt liikkeellä Joensuun Tiedepuiston kehityspäällikkö Leena Lehikoinen taustoittaa.


Kädestä pitäen

Kansainvälistyminen kiinnostaa, mutta alkuun pääseminen voi tuntua isolta kynnykseltä ylitettäväksi. Mistä löytyvät kohdemaan yhteistyökumppanit ja verkostot, miten kulttuurierot vaikuttavat, miten hoituu vientikaupan rahaliikenne, onko markkinatietoa riittävästi, riittääkö kielitaito? Paljon kysymyksiä, joihin Lehikoinen yhdessä eri valmentaja- ja asiantuntijatahojen kanssa lupaa kaivaa vastauksia.

- Suomalais-Venäläinen kauppakamari, Business Finland, Team Finland ja vientiasioiden kokeneet ammattilaiset ovat hankkeessa mukana olevien yritysten tukena. Neuvontaa tehdään ihan kädestä pitäen ja kahdenkeskisistä keskusteluista alkaen.

Pietarista ja Moskovasta alkuun

Kesäkuussa käynnistynyt ja vuoden 2019 loppuun saakka kestävä ExportGrowth on jatkumoa Karjalainen kauppamies kansainvälistyy -hankkeelle. Viime vuodenvaihteessa päättyneen projektin jälkeen maakunnan yritysten kansainvälistymistavoitteista teetettiin ulkoinen arvio. Vastaukset vahvistivat, että vienti kiinnostaa.

- Kiinnostavimmiksi markkina-alueiksi nousivat odotetusti Venäjä, Ruotsi ja Saksa. Pietari on pohjoiskarjalaisille luonteva portti Venäjälle, Moskova taas Venäjän logistinen keskus. Hankkeen startti oli syyskuun alussa, Venäjän suuntaan katsomme ensin.

Vientihankkeen aloitusseminaarissa Zak Consultingin Alexey Zakin esittämistä tilastoinneista yksi luku sai mukana olleissa yrityksissä tavallista enemmän kuhinaa aikaan. Tuoreet Venäjän tuontiluvut kertoivat, että Suomen osuus tuonnista jää pariin prosenttiin.

- Kasvun varaa todellakin on. Olemme maantieteellisesti lähellä, suomalaistuotteilla on hyvä imago ja meitä pidetään luotettavina kumppaneina.

Tervetuloa mukaan!

ExportGrowth-hankkeen seuraava tapahtuma on 9. lokakuuta pidettävä Venäjän viennin valmennuspäivä. Marraskuussa matkataan vienninedistämismatkalle Pietariin. Marraskuun puolivälissä ohjelmassa on osallistuminen näytteilleasettajina Ruotsiin Elmia-messuille. Ensi keväänä vuorossa on Ruotsin ohella myös Saksa.

- On selvää, että eri yritykset ovat kiinnostuneita eri maiden markkinoista. Yritykset ovat tervetulleita mukaan hankkeeseen pitkin matkaa vientialueen kiinnostuksen mukaan.

Leena Lehikoinen nostaa esille vielä yhden erityisen näkökulman.
- Yhteiset valmennukset ja tapaamiset luovat jo sellaisenaan loistavan verkostoitumisen ja oppimisen mahdollisuuden. Erilaisten yritysten ihmiset kohtaavat ja voivat poimia tärkeitä kokemuksia ja ajatuksia toisiltaan.

EXPORTGROWTH – työkalupaketti yrityksille

Lisätiedot:
Joensuun Tiedepuisto Oy
Leena Lehikoinen
kehityspäällikkö
050 350 3415
leena.lehikoinen@tiedepuisto.fi